Tarkan Tevetoğlu (d. 17 Ekim 1972, Alzey, Almanya), daha çok bilinen adıyla Tarkan, 1991 yılından bu yana yaptığı müzikle yurtiçi ve yurtdışında bir çok başarı elde edip, ödüller kazanmış, 17 milyona yakın plak, kaset, CD ve şarkı satmış Türk pop şarkıcısıdır.
Başarıları nedeniyle Türk basını tarafından Megastar olarak nitelendirilmektedir.
Özgeçmiş
Tarkan 17 Ekim 1972 yılında Almanya'nın Frankfurt yakınlarındaki Alzey kasabasında doğdu. Aslen Rize'li bir aileden gelen Tarkan, 6 çocuklu ailenin 5. çocuğu.
Almanya'da bir süre yaşadıktan sonra ailesiyle Türkiye'ye dönen Tarkan, liseyi Karamürsel Lisesinde bitirdikten sonra müzik eğitimini Karamürsel Musiki Cemiyeti ve ardından da Üsküdar Musiki Cemiyeti'nde aldı.
Kariyer
1991—1994
Tarkan, yakın arkadaşı Alpay Aydın'la albüm yapmaya karar verdikten kısa süre sonra İstanbul Plak sahibi ve yapımcı Mehmet Söğütoğlu ile tanıştı. İstanbul Plak ile imzaladığı anlaşma sonucunda, Tarkan'ın ilk albümü Yine Sensiz, 1992'nin sonunda Türkiye'de piyasaya sürüldü. Bu albümün çıkış şarkısı olan "Kıl Oldum Abi" çok kısa sürede dinleyenlerin ilgisini çekerek popüler mekanlarda çalınmaya başladı. Albümden çıkan "Kıl Oldum Abi", "Kimdi", "Vazgeçemem" ve "Çok Ararsın Beni" gibi dönemin büyük hitleri sayesinde Yine Sensiz adlı albüm 900 binlik satış rakamına ulaştı.
İlk albümün başarısı dönemin önemli bestekarlarının da dikkatini çekmişti. İki yıl aradan sonra Nisan 1994'te (Yıldız Tilbe) Sezen Aksu ve Ümit Sayın gibi önemli söz yazarlarının katkılarıyla Aacayipsin albümünü çıkaran Tarkan, 2 milyonluk satışla Türk pop müziğinin önemli isimlerinden biri haline geldi. Türkiye çapında bir çok ilke imza atarak, bu albüm ile Türkiye ve Avrupa'da 30'u aşkın konser verdi. Bu konserlerin 25'i, o zamanki adıyla Doritos Panço sponsorluğundaki turne kapsamında, Türkiye'nin farklı illerinde Tarkan'ı yaklaşık on binlerce seyirci ile buluşturan stadyum konserleriydi. Sanatçının kariyerindeki en büyük dönüm noktalarından olan albüm, ilerleyen zamanda 2,5 milyona yakın satıldı.
1995—2000
Tarkan, Aacayipsin'in başarısının hala yankılandığı dönemde, Atlantic Records'un sahibi ve dünyaca ünlü müzik yapımcısı Ahmet Ertegün'le tanıştı. Ahmet Ertegün, Tarkan'ın dünya çapında İngilizce albüm çıkarıp başarılı olabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Tarkan derhal ABD'ye yerleşti ve burada Baruch Koleji'nde İngilizce eğitimi almaya başladı. 1996 yılında, Atlantic Records'un ABD'deki binasında Türk basınının önünde sözleşme imzalandı. Daha sonra hemen stüdyoya girildi ve yapımcı Tommy Farragher ile beraber İngilizce şarkılar yazılmaya başlandı. Bu arada Amerikan halkına Tarkan'ı yavaş yavaş tanıtmak için New York'ta Palladium adlı mekanda bir konser düzenlendi.Konser, Türkiye'de Star TV'den canlı yayınlandı. Tarkan'ı tanıtmak için atılan bir diğer adım ise 1999 yılında verdiği CNN röportajıydı. Tarkan, röportajda yaşamından ve İngilizce albüm macerasından bahsetti.
O dönemde İngilizce bilmeyen Tarkan için İngilizce şarkıları düzgün söylemek zordu. Ayrıca yapımcılar ve plak şirketiyle de uyumsuzluklar yaşanıyordu. Bu yüzden İngilizce albüm projesi sık sık rafa kaldırıldı, çeşitli isimlerle, bir çok şehirde kayıtlar yapıldı.
Tarkan, İngilizce albümle ilgilenmeyi bırakıp yeni bir Türkçe albüm hazırlamaya başladı. Temmuz 1997'de üçüncü albümü Ölürüm Sana piyasaya çıktı. İlk klip şarkısı olan Sezen Aksu imzalı Şımarık'ın büyük desteğiyle albüm Türkiye'de 4,5 milyona yakın satıp, Türkiye'de şu ana kadar en çok satan albümlerden biri oldu.Öyle ki, albüm MÜ-YAP'ın verilerine göre 2003 yılında bile hala yeni bandrol alıyordu.
Tarkan, aynı yıl kendi şirketi HITT Müzik & Prodüksiyon'u kurdu.
1998 yılında Walt Disney'in 35. uzun metrajlı çizgi film'i olan Herkül'ün baş karakterini Türkçe olarak seslendirdi. Filmin müziklerinden 'Yolumdayımı seslendirdi.
Ölürüm Sana'nın elde ettiği büyük başarı, dünyanın en büyük plak şirketlerinden Universal Music'in (o zamanki adıyla PolyGram) Fransa ayağının dikkatini çekti. Yapılan görüşmeler sonunda Tarkan'a Avrupa yolu açıldı ve ilk önce Şımarık teklisi piyasaya sürüldü ve sonuç almakta gecikmedi. Tekli, barındırdığı öpücüklerinin de desteğiyle Fransa'da 6, Belçika'da 2 numara olurken diğer Avrupa ülkelerinde de ilk 20 içinde yer buldu. Bu başarıların da etkisiyle ilerleyen yıllarda Şımarık'ın 10'dan fazla dilde 20'den fazla coverı yapıldı. 2002 yılında Avustralyalı bayan şarkıcı Holly Valance tarafından yapılan Kiss Kiss adlı İngilizce yorum, İngiltere'de 1 numaraya kadar yükseldi. Bu başarılarla beraber Şımarık'ın öpücükleri, artık Tarkan'ın imzası haline gelmişti.
Universal, Şımarık'ın elde ettiği başarının üzerine, içinde Aacayipsin ve Ölürüm Sana albümlerinden seçilen 10 şarkı ve bazı şarkıların yeni düzenlemelerinin yer aldığı Tarkan adlı albümü 1999 yılında Avrupa piyasasına özel olarak yayımladı. Albüm, Avrupa'da elde ettiği büyük başarıların ardından, Amerika ve Asya'da da piyasaya çıktı ve özellikle Güney ve Orta Amerika'da Tarkan'a bir çok ödül kazandırırken, yeni bir Tarkan hayran kitlesi de oluşturdu.
Şımarık, Tarkan'a Midem 1999'da altın plak kazandırırken; Tarkan albümü, 1999 yılında Tarkan'a "En Çok Satan Orta Doğulu Şarkıcı" dalında World Music Award kazandırdı. Ödül töreninde Şımarık'ı söyleyen Tarkan ayakta alkışlandı. Bu ödüller, Tarkan'ın kariyerindeki en iyi noktalar durumundadır.
Tarkan, ilk uluslararası albümüyle dünya çapında onlarca ülkeyi kapsayan turnesini yaparken Türk basınında Tarkan'ın askere gitmediği, askerliğini kısa süre içinde yapmadığı takdirde vatandaşlıktan çıkartılacağı söylendi. Tam da bu sıralarda 17 Ağustos 1999'da Marmara depremi meydana geldi ve depremde evleri hasar görenlere yardım amacıyla bağış toplamak adına bedelli askerlik yasası çıkartıldı.
Bunun üzerine Tarkan, 14 Ocak 2000 günü depremzedeler yararına bir konser vermek ve ardından 28 günlük askerlik görevini yapmak üzere Türkiye'ye döndü.
2001—2009
Askerlik görevinin ardından yurtdışına giden Tarkan, yeni Türkçe albümünün hazırlıklarına başladı. 2001'in başında Türkiye'ye dönen Tarkan, artık 30'lu yaşlarına giren, olgunlaşmış ve kendini ispat etmiş bir sanatçı haline gelmişti. Basında Tarkan'ın yeni imajının yankıları sürerken, daha önceler yapılmaya başlanan Megastar yakıştırmaları da artmış, kabul görmeye başlamıştı.
2001 yazında söz ve müziği kendisine ait Kuzu Kuzu şarkısını beş değişik düzenlemesiyle müzik marketlere sundu. Bu tekli ayrıca HITT Müzik'ten çıkan ilk ürün olma özelliğini taşıyordu. Kuzu Kuzu, çıktığı ilk gün itibariyle listelerde zirveye yerleşti ve bir tekli için inanılması güç olan 450.000'lik satışa ulaştı.
Kuzu Kuzu'nun ardından Ağustos ayı başında Karma adlı albümünü yayınlandı. Albüm 2 milyonun üzerinde satışa ulaştı. Bu albümde Sezen Aksu bestesi olmaması, bunun yerine 2 tane Nazan Öncel imzalı şarkı olması basının dikkatini çekmiş, "Tarkan'la Sezen Aksu birbirilerine küs." dedikoduları çıkmaya başlamıştı.
Aynı yıl ABD'nin en etkin gazetelerinden Washington Post'ta çıkan geniş bir değerlendirmede, Boğaz'ın Prensi Tarkan'ın, Türkiye'nin kültürel ihraç ürünü olduğu ifade edildi. Washington Post, sanatçının dünyanın bir çok ülkesinde listelerde yer aldığını ve 2002 başında bir İngilizce albüm çıkarıp, ardından ABD Turnesi'ne çıkacağını kaydetmişti.
Karma'yla beraber Turkcell Hazır Kartla ülke çapında, Pepsiyle ise dünya çapında sponsorluk anlaşması imzalandı. 2002 yılında Turkcell için 2002 yılı takvimi ve Özgürlük İçimizde teklisi; Pepsi için Hüp ve Bir Oluruz Yolunda teklileri çıkarıldı. Pepsinin sponsorluğu kapsamında, çekilişle seçilen bir grupla beraber 2002 Dünya Kupası'nda Türkiye Milli Futbol Takımına destek için Güney Kore'ye gitti.
2001 ve 2002 yıllarında Karma albümünün turnesi kapsamında yine yurtiçi ve yurtdışında onlarca konserde on binlerce hayranıyla buluştu.
Daha sonra bir süre yine gözlerden kaybolan Tarkan, Haziran 2003'te 1 TSM ve 1 de THM şarkısının bulunduğu Dudu adlı maxi-singleı çıkardı. Dudu, Türkiye'de korsana rağmen 2,5 milyon, Rusya'da ise beklenmedik bir şekilde 1 milyon satış rakamına ulaşıp, o yıl Rusya'da en çok satan yabancı albüm oldu.
Tarkan, 2004'ün başında kendi adını taşıyan parfüm, deodorant ve saç jellerini piyasaya sundu.
Bu kez OPETin sponsorluğunda Dudu turnesi kapsamında verdiği yurtiçi ve yurtdışı konserlerinde yine on binlerle buluşan Tarkan'ın Azerbaycan konserini 60.000'e yakın seyirci izledi.
İngilizce Albüm ve Metamorfoz
Son 3 yılda, 10 yıldır devam ettiği İngilizce albüm çalışmalarına yeniden hız veren Tarkan, bu albümü için 3 milyon dolara Aveayla 2 yıllık sponsorluk anlaşması imzaladı.
Anlaşma kapsamında 2 reklam filminde oynayan Tarkan, 5 Mayıs 2005 tarihinde çıkarılmak üzere Ayrılık Zor adlı şarkıyı yaptı. Tekli, 500.000 kadar satıp 2005'te en çok satan müzik ürünü oldu.
10 yıldır üzerinde çalıştığı, son 3 yılda hız verdiği İngilizce albümünün 4 şarkısı bilinmeyen kişiler tarafından internet ortamına sızdırılmıştı. Bunun şoku içerisindeki Tarkan ve ekibi derhal, içinde 2 şarkının ve çeşitli düzenlemelerin bulunduğu Bounce (Zıpla) adlı bir tekli hazırlayıp, sonbaharda bunu piyasaya sürdü. İnternetten yüz binlerce kez yüklenen şarkılar aradan zaman geçtiği için çok satamadı ve başarısız olarak kabul gördü.
7 Ocak 2006'da Türkiye'de çıkandan farklı olarak Bounce (zıpla) teklisi, Almanya ve Doğu Avrupa'da piyasaya çıktı. Hemen ardından Nisan'da, yıllardır beklenen 15 şarkılık ilk İngilizce albüm Come Closer (Yaklaş) yine Türkiye, Almanya ve Doğu Avrupa'da satışa sunuldu. Albüm, alışıldık Tarkan müziğinden biraz uzak, daha batılıydı. Bu yüzden daha önceki Tarkan albümleri kadar ilgi görmedi ve korsanın da etkisiyle beklenen satışa ulaşamadı.
Buna rağmen, "Bounce", "Start The Fire" (Yangını Başlat) ve "Why Don't We? (Aman Aman)" (Neden Yapmıyoruz?) şarkıları özellikle Rusya, Macaristan ve Almanyada listelerde önemli konumlara yerleşti.
Albümle beraber Tarkan, bir çok ülkede konserler verirken, yurtdışında televizyon programlarına katıldı, bir çok yayın organına röportajlar verdi. Avusturyada dünyanın en büyük müzik festivallerinden "Danube Island Festival"da "headliner" olarak sahne alıp, Almanyada 2 önemli müzik organizasyonunda şarkı söyledi.
Tüm söz ve müziklerde imzasının olduğu bu albümle birlikte Tarkan, müziğini yavaş yavaş alaturkalıktan uzaklaştıracağının sinyallerini verdi. Albümünde daha batılı ritimler ve elektronik ekipmanlar kullandı.
Albümden hemen sonra konserlerine başlayan Tarkan, "2008 Takvimi"nin yanı sıra Alman MP3 çalar üreticisi TrekStor ile anlaşıp "i.Beat emo Tarkan Edition"ı Türkiye'deki Media Marktlarda satışa sundu. Ağustos 2008'e gelindiğinde Metamorfoz'daki bazı şarkıların yeniden düzenlemelerinin bulunduğu Metamorfoz Remixes albümü piyasaya sürüldü. Albümde dünyaca ünlü DJ Tiesto'nun da "Pare Pare"ye yaptığı bir remix bulunuyor.
Tarkan son olarak Ekim 2008'de Doğa Derneği ile yaptığı anlaşma sonucu Orhan Gencebay'la beraber kaydettiği "Uyan" adlı şarkıyı sevenleriyle buluşturdu.
Tarkanın son albümü Metamorfoz 2008'in en çok satan albümü olarak 2009 MÜYAP ödülü almıştır.
Diskografi
Ana madde: Tarkan diskografisi
Aşağıda Tarkan'ın albümleri listelenmektedir :
1991: Yine Sensiz
1994: Aacayipsin
1997: Ölürüm Sana
1998: Tarkan
2001: Karma
2002: Bir Oluruz Yolunda
2003: Dudu
2005: Ayrılık Zor
2006: Come Closer
2008: Metamorfoz
2008: Metamorfoz Remixes (albüm)
2009: Gelenek
Arkadaşlar umarım yararlı olmuştur.Bu bölümde hiçbir konu yoktu ben de boş kalmasın dedim